Składniki (5)
- Kasza gryczana 200 g
- Rodzynki suszone 150 g
- Papryka czerwona 200 g (1 średnia sztuka)
- Cebulka dymka 40 g (2 sztuka)
- Oliwa z oliwek 30 g (30 ml)
Czas:
- Łącznie 20 min
- Przygotowanie 5 min
- Gotowanie 15 min
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, w międzyczasie zalać rodzynki wrzątkiem na około 15 minut aby zmiękły. Następnie wszystko odcedzić i wystudzić
- Paprykę i dymkę razem ze szczypiorkiem umyć i pokroić
- Kaszę, rodzynki i warzywa przełożyć do naczynia, dodać 3 łyżki stołowe oliwy, wymieszać, doprawić do smaku solą. Można dodać łyżeczkę cukru jeżeli rodzynki są mało słodkie.
Ile kalorii ma Sałatka z kaszy gryczanej z rodzynkami, dymką i papryką LunchBox? – 237 kcal / 1 porcję