Składniki (14)
- Burak czerwony 450 g
- Kasza jaglana 200 g (1 szklanka)
- Cebula 110 g (1 średnia)
- Słonecznik nasiona 60 g
- Sezam nasiona 20 g
- Imbir świeży 10 g
- Mąka pszenna. typ 750 30 g (3 płaskie łyżki)
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno 52 g (4 płaska łyżka)
- Kolendra „KAMIS” 2 g (1 łyżeczka)
- Pietruszka natka 6 g (3 łyżeczki)
- Czosnek 14 g (2 ząbki)
- Pieprz Cayenne 1 g (1 szczypta)
- Sól biała 1 g (1 szczypta)
- Pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta)
Czas:
- Łącznie2 h
- Przygotowanie1 h
- Gotowanie1 h
Narzędzia:
- Tarka
- Papier do pieczenia
- piekarnik
- Garnek
- Nóż
- Blacha
- Deska do krojenia
Sposób przygotowania:
- Buraka zetrzeć na tarce – ja wybieram grube oczka. Może być burak gotowany lub surowy.
- Kaszę ugotować jak w przepisie na opakowaniu. Wystudzić
- Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zioła też. Imbir zetrzeć na tarce.
- Wszystkie składniki wymieszać. Formować okrągłe burgery – u mnie osiem dużych sztuk.
- Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie odwrócić burgery i piec około 10 minut.
Ile kalorii ma Burgery z buraka i kaszy jaglanej? – 246 kcal / 1 porcję