Składniki (8)
- Pomidor 1000 g (1 kilogram)
- Czosnek 35 g (5 ząbków)
- Oliwa z oliwek 13 g (1 płaska łyżka)
- wywar jarzynowy 500 g (500 ml)
- Tymianek 3 g (1,50 łyżeczka)
- Cukier 1 g (1 szczypta)
- Sól morska drobnoziarnista 3 g
- Pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta)
Czas:
- Łącznie1 h 15 min
- Przygotowanie15 min
- Gotowanie1 h
Sposób przygotowania:
- Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pomidory skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem, obsypujemy listkami tymianku, a obok układamy ząbki czosnku.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut.
- Z łupinek czosnku wyciskamy do garnka ich zawartość. Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy ok. 10 minut. Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz solą i szczyptą cukru. Podajemy z listkami świeżego tymianku.
Ile kalorii ma Zupa z pieczonych pomidorów z czosnkiem i ziołami? – 235 kcal / 1 porcję