Czerwona Zupa

dnia

Składniki (8)

Czas:

  • Łącznie1 h 15 min
  • Przygotowanie15 min
  • Gotowanie1 h

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pomidory skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem, obsypujemy listkami tymianku, a obok układamy ząbki czosnku.
  3. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut.
  4. Z łupinek czosnku wyciskamy do garnka ich zawartość. Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy ok. 10 minut. Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz solą i szczyptą cukru. Podajemy z listkami świeżego tymianku.
Ile kalorii ma Zupa z pieczonych pomidorów z czosnkiem i ziołami? – 235 kcal / 1 porcję

 

Dodaj komentarz