Składniki (14)
Rosół:
- Woda1000 g (1 000 ml)
- Pierś z kurczaka200 g
- Włoszczyzna450 g (1 opak. (450-gramowe))
- Oliwa z oliwek13 g (1 płaska łyżka)
- Koperek5 g (1 płaska łyżka)
- Pieprz czarny, zmielony1 g (1 szczypta)
PIEROŻKI RYBNE Z PSTRĄGIEM:
- Filet z pstraga200 g
- Ser Parmezan16 g (2 łyżki)
- Czosnek7 g (1 ząbek)
- Curry1 g (1 szczypta)
- Pietruszka natka2 g (1 łyżeczka)
SOS SZAFRANOWY:
- Śmietanka kremowa 30% tłuszczu65 g (5 łyżek)
- Masło extra26 g (2 płaskie łyżki)
- Szafran1 g (1 szczypta)
Czas:
- Łącznie 1 h 2 min
- Przygotowanie 1 h
- Gotowanie 2 min
Sposób przygotowania:
- Rosół- Do garnka wlać zimną wodę, dodać piersi z kurczaka i zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować, gotować przez 10 minut na minimalnym ogniu.
- Dodać włoszczyznę: obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, zielone liście oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na minimalnym ogniu przez około 25 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Dodać oliwę extra vergine, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Odcedzić, dodać koperek oraz plasterki marchewki (opcjonalnie).
- Pierożki- Przygotować ciasto pierogowe zgodnie z PRZEPISEM. Filety z pstrąga opłukać i osuszyć, sprawdzić czy nie mają ości i resztek skórki. Drobno posiekać, dodać Parmezan, sól i pieprz do smaku, czosnek, curry i ewentualnie posiekaną natkę pietruszki.
- Lepić pierogi wycinając ciasto bardzo małą szklaneczką, ugotować we wrzącej wodzie lub na parze. Podawać w gorącym rosole lub z sosem szafranowym czy cytrynowym (przepis poniżej).
- SOS- Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku lub patelence, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu aż sos nieco zgęstnieje i nabierze intensywnej żółtej barwy.
- Gorące pierożki skropić sokiem z cytryny, posypać różową solą himalajską, podawać z sosem szafranowym i zrumienionymi płatkami migdałów.
Ile kalorii ma ROSOŁEK BŁYSKAWICZNY Z RYBNYMI PIEROŻKAMI Z PSTRĄGA? – 358 kcal / 1 porcję