Pierożkowy rosołek

dnia

Składniki (14)

Rosół:

PIEROŻKI RYBNE Z PSTRĄGIEM:

SOS SZAFRANOWY:

Czas:

  • Łącznie 1 h 2 min
  • Przygotowanie 1 h
  • Gotowanie 2 min

Sposób przygotowania:

  1. Rosół- Do garnka wlać zimną wodę, dodać piersi z kurczaka i zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować, gotować przez 10 minut na minimalnym ogniu.
  2. Dodać włoszczyznę: obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, zielone liście oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na minimalnym ogniu przez około 25 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  3. Dodać oliwę extra vergine, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Odcedzić, dodać koperek oraz plasterki marchewki (opcjonalnie).
  4. Pierożki- Przygotować ciasto pierogowe zgodnie z PRZEPISEM. Filety z pstrąga opłukać i osuszyć, sprawdzić czy nie mają ości i resztek skórki. Drobno posiekać, dodać Parmezan, sól i pieprz do smaku, czosnek, curry i ewentualnie posiekaną natkę pietruszki.
  5. Lepić pierogi wycinając ciasto bardzo małą szklaneczką, ugotować we wrzącej wodzie lub na parze. Podawać w gorącym rosole lub z sosem szafranowym czy cytrynowym (przepis poniżej).
  6. SOS- Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku lub patelence, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu aż sos nieco zgęstnieje i nabierze intensywnej żółtej barwy.
  7. Gorące pierożki skropić sokiem z cytryny, posypać różową solą himalajską, podawać z sosem szafranowym i zrumienionymi płatkami migdałów.
Ile kalorii ma ROSOŁEK BŁYSKAWICZNY Z RYBNYMI PIEROŻKAMI Z PSTRĄGA? – 358 kcal / 1 porcję

Dodaj komentarz