Czosnkowa rozkosz

dnia

Składniki na 12 bułeczek:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 5 – 10 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 260 ml mleka
  • 30 g masła, roztopionego

Ponadto na posmarowanie:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (podobnie jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić na 30 minut do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

Nadzienie:

  • 60 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (według mnie stanowczo zbyt mało, dodałam 5, ale kolejnym razem dodam z 8 😉
  • 2 łyżeczki świeżej lub suszonej natki pietruszki, posiekanej

Wszystkie składniki rozetrzeć grzbietem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub worka cukierniczego z odciętym rogiem.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać  w to miejsce nadzienie.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wyjąć, podawać ciepłe.

 

Dodaj komentarz