Składniki (8)
- Makaron pełnoziarnisty Pióra Penne 100 g (10 dekagram)
- Pieczarki świeże 150 g (15 dekagram)
- Pomidory całe bez skórki 400 g (1 1 puszka)
- Cebula czerwona 50 g
- Czosnek 21 g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek 10 g (2 łyżeczki)
- Ser Gouda tłusty 16 g (2 łyżki)
- Sól biała 3 g
Czas:
- Łącznie 32 min
- Przygotowanie 7 min
- Gotowanie 25 min
Narzędzia:
- Blender
- Patelnia
- Nóż
- Łyżka
- Wysokie naczynie
Sposób przygotowania:
- Makaron pełnoziarnisty penne gotujemy według przepisu.
- Warzywa myjemy. Cebulę, pieczarki kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy.
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy dwie łyżeczki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki (przyprawiamy według uznania). Całość dusimy około 10-15 minut.
- Puszkę pomidorów bez skórki przelewamy do wysokiego naczynia, przyprawiamy i miksujemy za pomocą blendera. Przygotowany sos dodajemy do duszących się warzyw na patelni. Całość mieszamy, aż do zgęstnienia sosu około 5 minut.
- Dodajemy ugotowany makaron. Na końcu posypujemy startym serem.
Ile kalorii ma Pełnoziarniste penne z sosem pomidorowo-pieczarkowym? – 317 kcal / 1 porcję