Składniki (9)
- Marchew 200 g (2 średnie)
- Por 200 g
- Pieczarki świeże 100 g
- Serek wiejski 400 g
- Jaja kurze całe 120 g (2 szt.)
- Mąka pszenna. typ 1850 30 g (3 płaskie łyżki)
- Sól biała 2 g (2 szczypty)
- Pieprz czarny, zmielony 2 g (2 szczypty)
- Otręby owsiane 20 g (2 dekagram)
Czas:
- Łącznie 22 min
- Przygotowanie 20 min
- Gotowanie 2 min
Narzędzia:
- Tarka
- Patelnia
- Łyżka
Sposób przygotowania:
- Warzywa myjemy. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Kroimy por i pieczarki, które następnie wrzucamy na patelnię i dusimy, aż zmniejszą swoją objętość.
- Do marchewki dodajemy uduszony por i pieczarki, które następnie przyprawiamy wg uznania. 400 g serka wiejskiego odsączamy od śmietanki i dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy 2 jajka wraz z otrębami i mąką (ilość wg uznania i w zależności od naszej masy.) Całość dokładnie mieszamy.
- Na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni, smażymy nasze placuszki przyjmując proporcje 1 łyżka = 1 placek (opcjonalnie)
Ile kalorii ma Placuszki warzywne.? – 56 kcal / 1 sztukę